Dr  Acu George Marian

medic dentist                 0744351380

Endodontie

 Tratamentul endodontic , sau denumit mai laic tratamentul de canal reprezinta indepartarea pulpei dentare afectata ireversibil urmata de inlocuirea ei cu un material de obturatie definitiv.

        Pentru a intelege mai bine acest procedeu , sunt necesare cateva notiuni despre anatomia dintelui

         Inauntrul dintelui, sub stratul alb de smalt si sub cel de tesut dur numit dentina se gaseste un tesut moale numit pulpa. Pulpa dentara contine vase de sange, nervi si tesuturi adiacente si ea este responsabila de crearea tesuturilor dure pe parcursul dezvoltarii dintelui. Pulpa dentara se intinde de la coroana dintelui pana la varfurile radacinilor unde se conecteaza cu tesuturile care inconjoara dintele. Pulpa este respnsabila de formarea dintelui. In orice caz, odata ce dintele este format el poate supravietui fara pupa dentara deoarece dintele continua sa se hraneasca de la tesuturile care il inconjoara.

De ce as avea nevoie de un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este necesar cand pulpa dentara (tesutul moale din interiorul canalului dentar) devine inflamata sau infectata. Inflamatia sau infectia poate avea o mare varietate de cauze: carie adanca, proceduri dentare repetate pe dinte sau o fractura sau o fisura dentara. De asemenea, un traumatism asupra dintelui poate determina leziuni pupare chiar daca dintele nu are semne vizibile de fractura sau fisura. Daca inflamatia sau infectia pupei nu este tratata ea poate provoca dureri foarte mari sau poate duce la un abces dentar.

De unde stiu ca am nevoie de un tratament endodontic?

Aveti nevoie de un tratament endodontic daca aveti durere, sensibilitate prelungita la rece si la cald, sensibilitate la atingere si mestecat, decolorarea dintelui, umflatura in dreptul acestuia, umflarea unor ganglioni din jurul gatului si al capului, etc. Cateodata insa pot sa nu existe simpome de nici un fel.

Cum poate tratamentul endodontic sa trateze dintele?

Medicul va indeparta pulpa infectata sau inflamata, vor curata cu atentie si vor prepara canalele dintelui apoi vor umple cu o substanta speciala acest spatiu pentru a-l sigila. In functie de gravitatea infectiei pot fi necesare mai multe sedinte de tratament in care sa fie aplicate in interiorul canalelor substante dezinfectante. Dupa terminarea tratamentului endodontic dintele se va restaura cu o obturatie dentara sau cu o coroana dentara. Dupa restaurare dintele va continua sa functioneze ca oricare alt dinte.

Voi simti durere in timpul tratamentului sau dupa acesta?

Cele mai multe tratamente endodontice sunt efectuate in scopul ameliorarii si eliminarii durerii cauzate de pulpa inflamata sau infectata. Cu tehnicile si anestezicele moderne majoritatea pacientilor afirma ca tratametnul endododntic este o procedura confortabila. In cazuri rare, cateva zile dupa tratament dintele poate fi sensibil, mai ales daca a existat durere sau infectie inaintea tratamentului. Sensibilitatea poate fi redusa pana la disparitie folosind un analgezic pe cale generala ( Nurofen, Algocalmin, etc) pentru care vi se va elibera reteta medicala de catre medicul dumneavoastra de la BeautyDentExpert. In cateva zile insa nu se va simti insa nici o diferenta intre dintele tratat endodontic si oricare dinte din gura dumneavoastra.

TRATAMENTUL  ENDODONTIC ESTE  DESTINAT CELOR CARE VOR SA INVESTEASCA TIMP SI BANI  IN PASTRAREA DINTILOR.