Dr  Acu George Marian

medic dentist                 0744351380

Mijloace de igienizare

Primul şi cel mai uzual mijloc de igienizare dentară şi gingivală este periajul cu periuţa dedinţi clasică sau electrică. Indiferent pe care o folosiţi, trebuie să faceţi periajul de cel puţin 2-3 ori pe zi, pe toate suprafeţele arcadelor dentare, masând în acelaşi timp şi cu aceleaşi mişcări şi gingiile, şi dinţii (pe principiul "dinspre gingie spre dinte" şi niciodată invers).

Periuţa se schimbă în medie la 3-6 luni, în funcţie de felul în care ne periem. Mai corect, aceasta trebuie înlocuită la primele semne de uzură, când filamentele încep să se îndoaie la vârf sau filamentele colorate "tip indicatoare" încep să-şi piardă culoarea la vârf.

Din acel moment, eficienţa penajului scade la 50%, chiar dacă efectuăm aceleaşi mişcări şi acordăm penajului acelaşi timp. Adulţii şi copiii peste 10-12 ani trebuie să folosească periuţe pe care este specificat "mediu".

Pacienţii cu probleme parodontale, la recomandarea medicului, vor folosi periuţe "soft" (moi) şi vor fi educaţi să adopte o tehnică specială de periaj. Copiii trebuie să folosească, de asemenea, periuţe mai moi, existând pe piaţă produse de acest tip destinate copiilor.

        Aţa dentară serveşte la îndepărtarea bacteriilor şi a resturilor alimentare din spaţiile interdentare. Folosirea zilnică a acesteia este recomandată de către dentişti, alături de periuţa de dinţi. Aţa dentară previne, printe altele, apariţia parodontitei.Aţa dentară este comercializată cu sau fără ceară; cea cu ceară alunecă mai bine peste suprafeţele dentare. De asemenea, există aţă dentară impregnată cu mentă sau fluorizi.Din estimările efectuate de specialişti rezultă că periuţa de dinţi îndepărtează doar 70% din bacterii, restul trebuind înlăturate cu aţa dentară. Nu uitati , ata dentara trebuie folosita ZILNIC !

        Apa de gura este un adjuvant al igienei orale. Este un antiseptic si participa cu succes la indepartarea placii bacteriene care determina aparitia cariilor, a gingivitelor si a respiratiei urat mirositoare.Apele de gura se folosesc dupa periajul dentar. Capacul celor mai multe ape de gura disponibile in comert este prevazut cu indicatoare de dozare, nivelul pana la care se umple cusolutie. Clatirea trebuie sa dureze 30-60 secunde, dupa care se scuipa si se lasa sa actioneze timp de 1-2 ore, perioada in care se vita consumul de lichide si alimente. Utilizata dupa fiecare periaj, apa de gura lasa in gura un miros aromat, placut si o senzatie de racorire. Apa de gura care contine clorhexidina se foloseste dupa 2 ore dupa ce ati facut periajul cu pasta de dinti deoarece unele substante sunt inhibate de pasta de dinti.

        Apa de gura nu inlocuieste periajul dentar.

Mai bine previi decat sa tratezi !!!